A vákuumfóliázó gép praktikus segítség otthon is
A vákuumfóliázó gépeket speciális csomagolási feladatokra fejlesztették ki. Mint tudjuk, a technológia azon alapul, hogy vákuum alatt a tárgyak nem érintkeznek oxigénnel, ezért ez a csomagolástechnika megakadályozza a mikroorganizmusok szaporodását, illetve az olyan kémiai reakciókat, mint az oxidáció.
Miért olyan népszerű a vákuumfóliázó az élelmiszeriparban?
Felhasználása legelterjedtebb az élelmiszeriparban, ugyanis a vákuumozás modern módszer az élelmiszerek minőségének megőrzésére. Oxigénhiányos környezetben a baktériumok és a penész nem tudnak szaporodni, így az ételek akár 6-szor hosszabb ideig frissek maradnak.
A vákuumtechnológia nem helyettesíti a hűtést vagy a fagyasztást, de segít megőrizni az ételek ízét és frissességét, színét és illatát, miközben tápértékük megmarad. A vákuumozás tökéletesen védi az élelmiszereket a fagyasztás következtében való kiszáradástól.
Ha bevált az élelmiszeriparban, miért ne használnánk otthon is?
Ha rendelkezésünkre áll otthon egy vákuumfóliázó, kevesebb időt kell fordítanunk a főzésre, ugyanakkor egészségesebben étkezhetünk. A vákuumfóliázó segítségével ugyanis a kész ételt is le lehet vákuumozni, majd lefagyasztani, ez sokkal egészségesebb és finomabb, mint a kereskedelemben kapható gyorsfagyasztott élelmiszerek. Ezek után percek alatt egy komplett menüt varázsolhat az asztalára.
Milyen élelmiszereket érdemes vákuumozni?
– húst és halat: a vákuumozással sokkal hosszabb ideig maradnak frissek
– leveseket és mártásokat: a vákuumozás nem szárít
– gyümölcsöket: a legjobb eredmény érdekében érdemes először őket lefagyasztani
– bármilyen ömlesztett árut, amit helytakarékosan tudunk ezentúl tárolni
A vákuumtechnológia nem csak az élelmiszerek tartósításában lehet segítségünkre. Mivel vákuum alatt a tárgyak nem érintkeznek oxigénnel, megakadályozható vele a rozsdásodás folyamata. Akár ezüst ékszereinket is tárolhatjuk így, mivel vákuum alatt az ezüst nem veszt a fényéből.
A háztartási, illetve kisipari felhasználásra tervezett gépek nagy előnye, hogy helytakarékosak (asztali, mobil kivitel), illetve kicsi az energiafogyasztásuk.
Nagyobb mértékű használati igényre készülnek az ipari vákuumfóliázók, a vákuumkamrás kivitelű gépek. Ezek a gépek rendkívül nagy vákuumot képesek előállítani a beépített vákuum szivattyúnak köszönhetően. A kívánt vákuum elérésekor a gép automatikusan lezárja a tasakot.
Jól jönne otthon is egy vákuumfóliázó? Munkatársaink segítenek kiválasztani a legmegfelelőbbet!