14jún

Mi a különbség az övező és a hagyományos zsugorfóliázó gép között?

Az övező zsugorfóliázó gépeket a leggyakrabban palackok gyűjtőcsomagolásához használják. Ezekben a gépekben az űrmérettől függően különböző csomagok készülnek: 1,5 literes palackok esetében 6 db-os, 0,5 literes kiszerelésnél 12 db-os, 0,33 literes vizeknél 24 db-os egységcsomagok készülnek, amelyekre fülező gép a hordozást megkönnyítő fület ragaszt.

Természetesen az övező zsugorfóliázót nem csak ásványvizes vagy üdítős palackok csomagolásánál használják. Konzervek, dobozos italok, flakonos és dobozos termékek gyűjtőcsomagolásához egyaránt ideális, a termék méretétől függetlenül.

Így működik az övező zsugorfóliázó gép

Az övező zsugorfóliázó gép csak egy oldalon hegeszti és vágja el a zsugorfóliát. A termékek ugyanis nem egy zárt tasak belsejébe kerülnek, mint a hagyományos zsugorfóliázók esetén, hanem a gép egy övvel öleli át, a csomagolás két oldalon nyitott marad.

Az övező zsugorfóliázónak elengedhetetlen eleme a szállítószalag: ennek segítségével mozognak a termékek a gép belsejében, ez viszi át őket a zsugoralagúton. Mivel az övező zsugorfóliázók a leggyakrabban automaták, egy fotocella segítségével érzékelik, hogy éppen hol van a termék. A fotocella irányítja a hegesztőpofákat és a szállítószalagot is.

Az övezéshez vastagabb zsugorfóliára van szükség, mint az egyedi termékek zsugorfóliázása esetén. A termékek súlya és a zsugorfólia vastagsága miatt az övező zsugorfóliázó jóval erősebb csomagolást készít, mint a hagyományos zsugorfóliázók.

Így működnek a hagyományos zsugorfóliázó gépek

Akárcsak az övező zsugorfóliázó, a kamrás zsugorfóliázó is egyetlen oldalon hegeszt, viszont irányítása manuálisan történik. Körülbelül ennyiben ki is merül a hasonlóságok sora. A kamrás zsugorfóliázó hegesztőpofái egy hevített huzalt használnak a hegesztéshez, mivel vékony fóliát kell lezárjanak. Ezt a huzalt bizonyos számú hegesztés után cserélni kell. Az övező zsugorfóliázó sokkal vastagabb zsugorfóliát kell hegesszen és elvágjon, erre célra pedig egy teflon bevonatú élt használ. Ezt elméletileg soha nem kell kicserélni.

Még a nagyobb hatékonyságú L-keretes zsugorfóliázók is sokban különböznek az övező zsugorfóliázóktól. Először is, 2 helyen hegesztenek. Másodsorban, az L-keretes gépek a többi típustól eltérően nem síkfóliával dolgoznak, mivel azzal nem tudnának megfelelő hatékonysággal csomagolni.

Az övező zsugorfóliázó gép felépítésében is különbözik a hagyományos típusoktól: erősebb hajtómotorokra van szüksége, a zsugoralagút több hőt kell termeljen, és általában nagyobb teljesítményű kell legyen a vastagabb fóliával csomagolt nehezebb termékek kezelésére.
Kérdése lenne a zsugorfóliázó gépek kapcsán? Kérdezze csomagolástechnológus szakmérnökeinket itt>>