20máj

Mikor érdemes egy automata csomagológépet megvásárolni?

A csomagolási technológiába való beruházás sok esetben komoly befektetést jelent a vállalkozásnak. Honnan lehet tudni, hogy az automata csomagológép megvásárlása valóban megtérül, és ha megtérül, mikor? Mielőtt befektetnénk, pontosan ismerni kell a jelenlegi helyzetet, fel kell térképezni a jövőt, és legalább az alapkérdések szintjén elemezni kell a lehetőségeket. Cikkünkben talál néhány tippet és példát, amelyek segítenek a döntésben.

Nézzük a leggyakrabban használt automata csomagológép esetét!

A stretchfóliázó gépek hagyományosan teljes raklapokat vagy nagy méretű árucikkeket csomagolnak fóliába. A gépesítésnek számos előnye van a kézi csomagolással szemben:

  • gyorsabb
  • sokkal kényelmesebb (aki fóliázott már raklapot, az tudja, mire gondolunk)
  • kevesebb csomagolóanyagot használ, ezzel csökkenti a stretchfólia költségeit
  • munkaerőt spórol vele
  • a végére hagytuk a legfontosabbat: magasabb minőségű raklapcsomagolás

A fenti előnyöknek mind hatása van a termelés költségeire, de amikor egy automata stretchfóliázó gép beszerzése mellett döntenek, legtöbb esetben a csomagolóanyag és a munkaerő költségeinek megtakarítása gyakorolja a legnagyobb hatást a beszerzési döntésekre.

Mit jelent a megtakarítás a gyakorlatban?

A felhasznált csomagolóanyag költsége jelentős eltérést mutat a különböző csomagolási módok esetében.

A gépi stretchfóliáinknak magas százalékkal bíró nyúlási értéke van, mely tekintélyes nagyságú megosztó terhelés elviselését biztosítja. Másik nagy előnye, hogy egy raklap befóliázásához kg-ban kifejezve kevesebb stretchfóliára van szükség, mintha kézzel történne a csomagolás. Akár 40%-kal kevesebb csomagolóanyag-felhasználásról van szó, kg-ban kifejezve. A megtakarítás mértékét növeli a tény, hogy a gépi stretchfóliát gazdaságosabban is beszerezheti, mint a kézi változatot, így a globális csomagolóanyag-költség megtakarítás akár 50% is lehet!

Ezen a ponton fel kell hívjuk a figyelmét egy elsőre meglepőnek tűnő tényre: a gépi stretchfóliák közül a legolcsóbbat választani nem jelent feltétlenül egyet a legnagyobb megtakarítással! A drágább, jobb minőségű fóliák ugyanis jobb nyúlási értékkel rendelkezhetnek, és ebben az esetben kevesebb fóliát kell használni a csomagoláshoz.

Az automata csomagológéphez egy kezelőre lesz szüksége, ennyi munkaerővel kell számolnia a raklapcsomagolás terén.

Ennek függvényében Ön kiszámolhatja, mennyi idő alatt térül meg egy adott automata csomagológép megvásárlása.
Milyen automata csomagológép lenne megfelelő az Ön vállalkozása számára? Kérdezze csomagolástechnológus munkatársainkat>>