14máj

Légpárnás fóliatasak vagy habcsomagolás: mikor melyik az előnyösebb?

Mai blogbejegyzésünkben az érzékeny termékek két nagyszerű csomagolóanyagát hasonlítjuk össze: a légpárnás fóliatasakot és a habcsomagolást. E két csomagolóanyag hasonlít egymáshoz, felhasználási területük is nagyjából azonos, de vannak köztük különbségek. Ezeket a különbségeket jó tudni, hiszen ezen múlhat a terméke optimális védelme.

Kezdjük a légpárnás fóliatasakkal!

Senkinek sem kell különösebben bemutatni a légpárnás fóliát: könnyű és költséghatékony csomagolás, ami levegővel töltött párnáival körbeöleli a bonyolult formájú termékeket is, és megfelelő védelmet biztosít számukra. A több száz polietilén párnácska elszigeteli és védi az árucikket a rázkódástól, a külső behatásoktól, de a víztől és a nedvességtől is.

Praktikus formája a légpárnás fóliatasak, ami leegyszerűsíti a csomagolási folyamatokat. Nem kell felvágni a csomagolóanyagot, csak behelyezni a terméket a tasakba, és a nyitott oldalát lezárja. Le lehet zárni tapadószalaggal, fóliahegesztővel, illetve beszerezhető ragasztócsíkos vagy simítózáras változat is. Ideális olyan esetben, ha sok azonos méretű terméket kell becsomagoljunk. Létezik antisztatikus tulajdonságokkal rendelkező légpárnás fóliatasak is, amit elektronikai berendezések és tartozékok, számítógép-alkatrészek és okostelefonok csomagolásához használnak.

A légpárnás fólia rendkívül sokoldalú csomagolóanyag, ezért is olyan népszerű. Remekül megvédi a kis méretű érzékeny termékeket, de még nagyobb, üveg- és kerámiatárgyak esetében is hatékonyan használható. A légpárnás fólia további előnyeiről itt olvashat.

https://uniotech.hu/csomagolo-anyagok/legparnas-folia/

Abban az esetben kell óvatosnak lenni, ha lakkozott, csiszolt, érzékeny felületű tárgyat csomagolunk, mert a légpárnás fólia nyomot hagyhat ezek felületén. Ennek a jelenségnek egy szélsőséges esete, amikor a légpárnás fóliával védett üvegtáblákat hosszabb ideig éri napsugárzás: a fólia úgy ráég az üvegre, hogy szinte lehetetlen letakarítani.

Ezért ha polírozott fából, csiszolt fémből vagy üvegből készült terméket csomagol, ajánlott előbb egy védőréteggel burkolni, például polietilén fóliába vagy habfóliába csomagolni, és csak azután légpárnás fóliába.

Habcsomagolás: kevésbé ismert, kiváló védelem

A habcsomagolás nem olyan elterjedt, mint a légpárnás fólia, és általában figyelmen kívül hagyják, pedig ez a vékony, nagyon könnyű csomagolóanyag meglepően magas hatékonyságú védelmet képes biztosítani. A habfólia ugyanazon az elven működik, mint a légpárnás fólia: a habban lévő apró levegőbuborékok körülpárnázzák a tárgyat, és megvédik a rázkódás okozta károsodástól.

Mivel nem karcol, és semmilyen nyomot nem hagy a felületeken, kiváló védőcsomagolás még olyan érzékeny anyagok esetében is, mint a polírozott fa, csiszolt fém vagy üveg.

A hagyományos habcsomagolás nem rendelkezik antisztatikus tulajdonságokkal, viszont laminálható, és laminálással egy sor új tulajdonságot kaphat. Ilyenek az extra szilárdság, a szúrással szembeni ellenállás, illetve esztétikai szempontjainkat is érvényesíthetjük.

Akárcsak a légpárnás fólia, a habcsomagolás is különböző kiszerelésekben kapható, a leggyakoribb a tekercs, de különböző méretű lapokra vágva is beszerezhető. A habfólia további előnyeiről itt olvashat.

https://uniotech.hu/csomagolo-anyagok/habfolia/

Melyik a megfelelő választás?

Mindkét anyag ragyogó választás a védőcsomagoláshoz, de különböző tulajdonságokkal rendelkezik, ezért a felhasználás függvényében kell meghozni a döntést.

A légpárnás fólia nagyszerű védelmet biztosít a termék teljes felületén, legyen szó kis méretű vagy nagyobb tárgyakról. A különböző méretű légpárnák és a többrétegű termékek lehetővé teszik, hogy az árucikkek széles skálájához használni lehessen, a légpárnás fóliatasakkal pedig gyorsíthatja a csomagolási folyamatokat. Vigyázat, egyes felületeken nyomot hagyhat!

A habfólia általában vékonyabb és könnyebb, mint a légpárnás fólia. Tökéletes választás érzékeny felületű termékek esetében, nagy elektronikai berendezések, kerámia tárgyak (pl. tányérok) vagy éppen könnyűfémfelnik csomagolásához. Védi az érzékeny felületeket a karcolástól, kopástól, sérüléstől.

Sok esetben a légpárnás fóliát és a habfóliát kombinálva használják (akár laminálni is lehet a kettőt), olyan csomagolóanyagot kapva, ami a legérzékenyebb terméknek is tökéletes védelmet biztosít.
Légpárnás fólia, légpárnás fóliatasak és habfólia: kérdezze csomagolástechnológus kollégáinkat, hogy az Ön terméke számára melyik az ideális védőcsomagolás>>