29ápr

Alig talál munkaerőt? Itt az ideje beszerezni egy csomagológépet!

Manapság nincs olyan vállalkozás, amelyik ne panaszkodna a jó munkaerő hiányáról. Sok cég állandóan keres új alkalmazottakat, és valóságos küzdelmet folytat azért, hogy a legjobb embereit ne csábítsa el a konkurencia. A munkaerő hiánya gyakran fékezi azon vállalkozások növekedését, amelyek egyébként többet termelhetnének és értékesíthetnének. Sok esetben elég lenne kicsit más szempontból nézni a problémát: vajon nem lehetséges másképp csinálni? Az utóbbi száz évben sok problémára az automatizálás jelentette a megoldást. Ugyanez a csomagolásra is igaz: egy csomagológép választ jelenthet a munkaerőhiányra.

Hogyan tudja segíteni a fejlődést egy csomagológép?

Néhány évvel ezelőtt, a pénzügyi válság idején, a vállalkozások nem igazán rendelkeztek tartalékokkal, és az emberi munka a legolcsóbb megoldásnak tűnt. A csomagolás kézzel vagy minimális gépi segítséggel elfogadható megoldásnak tűnt. Most azonban megváltozott a helyzet, és a csomagolási folyamat automatizálása ideális megoldás azoknak a vállalkozásoknak, amelyek tartósan munkaerőhiányban szenvednek. Valójában a csomagolási folyamat automatizálása nemcsak a csomagolási költségeket fogja megtakarítani, hanem az elvesztett alternatív költségeket is megszünteti. A csomagológépek és a csomagolósorok intergálása a gyártási folyamatba azt jelenti, hogy az emberi erőforrás felhasználható más termelési tevékenységekhez.

Egy esettanulmány

Nemrégiben egy építőipari vállalatnál elemeztük a csomagolási folyamatot. A termelést két gyártósoron végzik, mindegyiküket két kezelő üzemelteti. A termék térfogatának 70%-át fóliába kell csomagolni, és a ragasztószalaggal kell rögzíteni. A termék méretéből adódóan minden egyes darabot két munkás kellett csomagoljon. A kézi csomagolási folyamat bonyolultsága miatt az a visszás helyzet alakult ki, hogy a cég hetente csak két napot foglalkozott termeléssel, és a hét többi részében (beleértve a hétvégéket is) csomagolt.

Nyilván ennek a helyzetnek számos negatív következménye volt a vállalkozásra nézve. A megrendelések teljesítési idejét meghosszabbították, a vállalkozás folyamatosan kereste az új munkaerőt, az árukat feleslegesen kezelték (a gyártástól a közbenső tárolásig, onnan a csomagolóállomásig, majd tovább a raktárig), és bár a piacon nagy volt a kereslet a termékeikre, nem tudták hatékonyan kiszolgálni.

A vállalkozás folyamatainak elemzése alapján a csomagolási folyamat automatizálását javasoltuk, vagyis a gyártási technológia kiegészítését egy több csomagológépből álló automata csomagolósorral. A csomagolósor ugyanolyan csomagolási kapacitással rendelkezik, mint a termelés, és képes kezelni az összes szükséges terméket. És gyakorlatilag felügyelet nélkül.

Ami még nagyon fontos: a beruházás költsége. Bár az új technológia nem volt olcsó – csomagológépek, szállítószalagok és a többi szükséges alkatrész költségéről van szó – a beruházás megtérülését fél évre számítottuk ki! Valójában a beruházás megtérülése gyorsabb volt, mivel megszűntek az elveszett lehetőségek és az ebből adódó folyamatos kapkodás és stressz.

A csomagolás automatizálásának másik pozitív hatása a megrendelés és az áru szállítása közötti idő rövidülése volt, ami jelentős versenyelőnyt jelent. A fejlesztések a leltározási idő csökkenését, a csomagolási minőség javulását és a címkézési idő lerövidülését eredményezték, továbbá lehetővé tették a gyorsabb forgalmat és a kényelmesebb és tisztább munkakörnyezetet.

A fenti példánkban (amely nem feltétlenül egyedi) egyértelmű, hogy az emberi erőforrások hiánya nem veszélyeztetheti a vállalatokat, inkább új lehetőségek keresésére buzdít. Csak meg kell nézni a problémát egy másik szempontból is.

Tudta, hogy az Uniotechnél a csomagológépeket nem csak megvásárolhatja, hanem bérelheti is? Előnyös csomagológép-konstrukciókról kérdezze csomagolástechnológus kollégáinkat>>