23ápr

7 tipp a vákuumfóliázó hatékony használatához

Egy vákuumfóliázó nagyon hasznos segítség a húsfélék, kész- és félkész ételek hosszútávú tárolásában. Hetekkel meghosszabbítja a tasakba zárt élelmiszer eltarthatóságát, fagyasztással kombinálva pedig akár évekre kitolódhat a felhasználhatóság időtartama. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki a berendezésből, jó tisztában lenni néhány tippel és trükkel.

Így tudja még jobban kihasználni a vákuumfóliázó előnyeit

  1. A vákuumfóliázás során véletlenszerűen kis mennyiségű folyadék vagy szilárd darabok (pl. morzsák) kerülhetnek a vákuumcsatornába. Ez eltömíti a szivattyút, a készülék meghibásodásához vezethet.

Ennek megelőzésére egyrészt nem szabad túltölteni a tasakokat, másrészt a lédús, illetve folyékony élelmiszereket le kell fagyasztani vákuumozás előtt. Ha a készülék rendelkezik csepptálcával, azt minden használat után ki kell üríteni.

2. Ha a vákuumfóliázó gépén lehetséges választani száraz- és nedves vákuumozási ciklus között, akkor ezt feltétlenül igazítsa a tasak tartalmához. Ezek a berendezések optimalizálják a vákuumozást, egy folyadék vagy lédús élelmiszerhez hosszabb időt és eltérő hegesztési eljárást társítanak. Nagy előnyük, hogy megspórolható velük az élelmiszerek előzetes lefagyasztása.

3. A túltöltés elkerülése érdekében mindig kell hagyni egy 5-7 cm-es sávot a tasak tartalma és a teteje között.

4. Gyümölcsök és párolt, főtt zöldségek vákuumozásánál jobb eredményt ér el, ha a vákuumozás előtt az élelmiszert lefagyasztja.

5. Vegye figyelembe azt az időintervallumot, ami két hegesztési folyamat között kell elteljen. A kis, háztartási gépek esetén a gyártó a használati utasításban felhívja a figyelmet, hogy mennyi időt kell várni két vákuumozás között (például 20 másodpercet). Ezt érdemes betartani, mert ellenkező esetben a készülék túlmelegszik, és károsodhat, bár a legtöbb vákuumfóliázó túlmelegedés esetén automatikusan kikapcsol.

6. Ellenőrizze a ráncokat! A tasak kizárólag abban az esetben zárható tökéletesen, ha a varratnál nem tűrődik a fólia. A varratban lévő ráncok szivárgást okozhatnak, levegő jut a tasakba, és megszűnik a vákuum. A vákuumozás indítása előtt a tasakot óvatosan megnyújtva helyezze a hegesztőszál alá.

7. Különböző minőségű és tulajdonságú élelmiszerek vákuumozása eltérhet. A nagyobb darabok vastagabb, nagyobb teherbírású tasakot igényelnek, ezek vákuumozása lassabb folyamat. Ha többféle élelmiszert (esetleg egyéb tárgyakat is, dokumentumokat, ékszereket stb.) szeretne vákuumozni, érdemes olyan vákuumfóliázót választani, ami több sebességi fokozattal is rendelkezik.
Vákuumozó gépet keres, és szüksége lenne egy kis útbaigazításra? Olvassa el rövid útmutatónkat a vákuumfóliázó gép kiválasztásához>>