19febr

Hogyan csökkenti a csomagolástechnika segítségével a tárolási költségeket?

Ma a csomagolástechnika nem csak arra terjed ki, hogy a termékeket maximálisan megvédő, a szállítás során is biztonságot nyújtó csomagolási megoldásokat találjon, hiszen figyelnie kell a költséghatékonyságra is. Tévedés lenne azt hinni, hogy ez csupán a csomagolás árának minimalizálását jelenti. A csomagolás ugyanis jelentősen befolyásolhatja a költségeket a vállalat más területein is. Ennek egyik legszemléletesebb példája a tárolás és a logisztika.

A csomagolástechnika rejtett tartalékai: a csomagolóanyag és tárolási, logisztikai költségek közötti összefüggés

Alapelvünk a következő: Tárolja a lehető legkevesebb csomagolást!

Ideális esetben a felhasználásra váró csomagolóanyag kevés helyet foglal, és könnyen, azonnal használható. Gondoljunk csak egy közönséges kartondobozra. Senki sem fogja összeállított formában tárolni, mivel rengeteg helyre lenne hozzá szükség. Használat előtt kell összeállítani, de korántsem mindegy, hogy kézzel vagy dobozzáró géppel tesszük ezt meg. A különbség 8-szoros: ennyivel gyorsabb a gépi dobozösszeállítás.

Szintén sok tárolási helyet igényelnek a térkitöltő anyagok, a buborékfólia és a levegővel töltött párnák. Kivéve, ha leengedett állapotban tároljuk őket, és használat előtt töltjük fel levegővel egy térkitöltő gyártó gép segítségével. Térkitöltőt gyárthatunk kartonból is, például egy ilyen gép segítségével. Ez utóbbi előnye, hogy nem kell hozzá külön tárolni semmilyen alapanyagot, mivel az üzemben keletkező karton- és papírhulladékot használja fel a térkitöltő gyártásához.

A felhasználásra váró csomaglóanyag tárolásának kiváltásának másik módja, ha Ön nem halmoz fel nagy készleteket, hanem a felhasználási igényeihez szabja a csomagolóanyagok szállítását. Ez azt jelenti, hogy csomagolástechnikai partnere előre meghatározott időközönként (például hetente, vagy akár naponta) szállítja ki Önnek a csomagolóanyagokat.

Darabok, méretek, gyűjtőcsomagolások

A tárolási költségek csökkenthetők a tárolóhely maximális kihasználásával is. Az ipari csomagolás gyakorlatában ez számos lehetőséget jelent. Például a csomagolt darabok számának maximalizálása a gyűjtőcsomagoláson belül, ezek belső elrendezésének megtervezése. Ha a csomagok (leggyakrabban dobozok) tárolási kapacitását jól kihasználjuk, az azt is jelenti, hogy növeljük a csomagolt termékek számát raklaponként.

Ahhoz, hogy a rendelkezésünkre álló teret jól ki tudjuk használni, néha szükség van új csomagolástechnikai megoldásokra, a csomagolás kialakításának megváltoztatására, a felhasznált csomagolóanyag minőségének növelésére vagy a megfelelő csomagolórendszerek kialakítására.

Általánosságban elmondható, hogy a megfelelően kialakított csomagolás százalékokban mérhető tárolási és logisztikai költségmegtakarítást jelenthet. Ezért is fontos a termékcsomagolás kialakításakor csomagolástechnikai szakember segítségét igénybe venni, mert ő olyan szempontokat is figyelembe vesz, amelyek elsőre talán nem nyilvánvalóak.

A csomagolástechnikát hívná segítségül a költségei csökkentéséhez? Vegye fel velünk a kapcsolatot a (+36) 27 504 770-es telefonszámon!

Kapcsolat