A védőcsomagolás fontossága: fókuszban a vákuumfóliázó gép
14jan

Nem is gondolná, milyen régóta használjuk a vákuumfóliázó gépet!

A vákuumfóliázó tipikusan az a csomagológép, amit egészen új találmánynak gondolunk, és maximum 20 éves kort saccolunk neki. Holott a vákuumfóliázó gépet már a második világháború alatt használták, és a technológia alapjában véve ugyanaz volt, mint manapság.

 

A vákuumfóliázó gép fejlődése

 

A második világháború alatt az élelmiszerhiány miatt a hosszabb eltarthatóság kiemelt fontosságú lett. A fejlesztések korai szakaszában kiderült, hogy az élelmiszerek kémiai és biológiai romlása szorosan összefügg az oxigén jelenlétével. Felismerték, hogy a csomagolásból a levegőt eltávolítva az élelmiszerekben lejátszódó biológiai folyamatok jelentősen lassíthatók. Ekkor dolgozták ki az oxigénszegény környezetben való tartósítás elméleti alapjait. A frissen kifejlesztett csomagolási technológiát a katonák és családok számára készített élelmiszercsomagoknál is használták.

 

Az 1940-es években a technológia alapjai már ki voltak dolgozva. Az első vákuumfóliázók kicsi gépek voltak. Az első háztartási gépek kifejlesztése a német Karl Busch nevéhez fűződik, ő volt az, aki 1963-ban bevezette ipari használatukat is. A korai gépek lényegében ugyanúgy vákuumoztak, mint mai utódaik.

 

Miben más egy korszerű vákuumfóliázó?

 

Természetesen a korszerű vákuumfóliázó gépek számos olyan jellemzővel rendelkeznek, amelyek még nem voltak kifejlesztve a korai gépek esetén:

 

  • A modern gépek digitális vezérlésűek.

 

  • Opcionálisan a gép a vákuumozási ciklus után feltöltheti a csomagot gázkeverékkel, ez a folyamat a MAP (Modified Atmosphere Packaging), a tartósítógázas csomagolás.

 

  • A legújabb gépek változatos felépítésűek és teljesítményűek. A kis, asztali gépektől a kamrás és duplakamrás gépekig, az automata behordószalagos kamrás gépeken át a hőformázó vákuumcsomagoló gépekig számos modellel találkozunk.

 

  • Más modellt fogunk használni otthon (mondjuk szuvidoláshoz vagy friss, illetve készételek tartósításához), és más modellt fog választani az a vállalkozó, aki az élelmiszerfeldolgozás területén szeretné kiaknázni ennek a remek csomagolási technológiának az előnyeit. Háztartási használatra az asztali gépeket szoktuk ajánlani, míg ipari használatra inkább a komplexebb felépítésű gépek jönnek szóba. Természetesen egy kis termelőegység számára akár az asztali gép is jó megoldás lehet, ám egy hőformázó vákuumfóliázó már kifejezetten ipari alkalmazásokhoz lett tervezve (ezek a gépek a vákuumozó ciklus után a csomagolóanyagot hőformázással tökéletesen a termékhez szabják, hogy maximálisan esztétikus legyen a végeredmény).
  • A modern gépekhez nem feltétlenül van szükség kezelőre, léteznek teljesen automatikus gépek is. Kezelésük minden esetben egyszerű, minimális betanítást igényelnek.

 

Ez tehát a vákuumfóliázó gép fejlődésének története. Fontos megjegyezni, hogy a gép fejlődését egyértelműen a felhasználás és felhasználók igényei alakították. Amikor az igények változtak, vagy új szempontok merültek fel, a gépeket ezeknek figyelembe vételével fejlesztették tovább. A technológia és maga az elv azonban végig ugyanaz maradt.

 

Mi alapján válasszon vákuumfóliázó gépet? Itt találja a folyamatot lépésről lépésre>>