09okt

Vákuumfóliázó gép: gyakran feltett kérdések

A vákuumcsomagolás légmentes csomagolási mód: egy vákuumfóliázó segítségével kinyerjük a csomagolásban levő levegőt, majd lezárjuk a vízálló tasakot. Ha Ön vákuumfóliázót szeretne vásárolni háztartási vagy ipari célra, valószínűleg vannak kérdései. Összegyűjtöttük a leggyakrabban feltett kérdéseket.

 

Milyen tasakot használ a vákuumfóliázó?

Mindig vákuumtasakot használunk erre a célra, mert a polietilén (PE) és polipropilén (PP) tasakok porózusak, idővel átengedik a levegőt, és nem tudják tartani a vákuumot a hosszútávú tárolás során.

 

Vákuumozás után ismét levegő került a csomagba. Mi ennek az oka?

Vizsgálja meg a tasak hegesztését. Egy apró ránc szivárgást okozhat. Vigyázni kell arra is, hogy a hegesztési felület tiszta legyen, a nedvesség, zsír, morzsák, porok stb. megakadályozzák, hogy tökéletes minőségű zárás jöjjön létre. Ilyen esetben a legegyszerűbb levágni a rosszul sikerült hegesztést, és újra lezárni a tasakot.

 

Ha a levegő jóval később, például hónapok múlva jelenik meg a csomagolásban, akkor a felelős az erjedés, a természetes gázképződés állhat a hátterében. Ebben az esetben a csomag tartalma megromlott, ki kell dobni.

 

Lehet-e melegíteni a vákuumtasakot? Meg lehet-e főzni?

Általában nem lehet főzni a vákuumtasakot, mivel a hő hatására bizonyos anyagok kioldódhatnak belőle. Léteznek azonban speciális vákuumtasakok, amelyek sous vide gépben is használhatók. Fontos, hogy csak olyan tasakkal szuvidoljunk, amin a gyártó jelzi, hogy szuvidolásra alkalmas.

 

Hogyan tudom megállapítani, hogy a tasak valóban vízzáró?

A tasak tesztelésének legegyszerűbb módja: zárja le a csomagolást vákuumozás nélkül, majd merítse víz alá. Pár másodperc múlva emelje ki: ha vízcseppek jelentek meg a csomagolásban, például a hegesztés mentén látható ez jól, akkor a tasak nem vízzáró.

 

Kiváltható-e vákuumcsomagolással a hűtés vagy a mélyhűtés?

Nem. A vákuumcsomagolt élelmiszert ugyanúgy hűteni, illetve mélyhűteni kell, mint a csomagolás nélküli élelmiszert. A különbség annyi, hogy vákuumcsomagolva meghosszabbítjuk a tárolási időt.

 

Vákuumozással megtartható a fagyasztott étel minősége?

Egyértelműen igen. A fagyasztott élelmiszerek könnyen kiszáradnak, a képződő jégkristályok roncsolják a sejtfalakat, előfordulhat, hogy a kiolvasztott élelmiszer lágy, élvezhetetlen lesz (gondoljunk csak a gyümülcsökre). Vákuumozással megakadályozzuk a jégkristályok képződését, a fagyasztott élelmiszer nem szárad ki.

 

Van olyan élelmiszer, amit nem lehet vákuumozni?

Ha fagyasztásra szánjuk, akkor bármit érdemes vákuumozni. Ha hűtésre, akkor nem érdemes vákuumozni a keresztesvirágú zöldségeket, a káposztát, brokkolit, karfiolt, kelbimbót stb. mert ezek az érlelési folyamat során olyan gázokat fejlesztenek, amelyek levegővel töltik fel a tasakot, így nincs értelme a vákuumozásnak. Hasonlóképpen nem vákuumozható hűtésre a fokhagyma és a lágy sajtok, mint például a kékpenészes sajt.

 

Egy vákuumfóliázóval tényleg lehet pénzt spórolni?

Igen. Ha elzárja a levegőtől az élelmiszereket, jelentősen megnövelheti azok eltarthatóságát. Minél hosszabban frissen tudja tartani, annál valószínűbb, hogy felhasználják/megvásárolják, és annál kevésbé valószínű, hogy eldobják.

 

Melyik a számomra legmegfelelőbb vákuumfóliázó?

A megfelelő gép kiválasztásáról itt talál hasznos útmutatót. Ha bármilyen kérdése van, vagy további információkat szeretne, vegye fel velünk a kapcsolatot itt>>