05okt

Kihívás a zsugorfóliázó gépnek a fagyasztott pizza csomagolása?

A számok azt mutatják,hogy a fagyasztott pizza a tipikus magyar háztartás egyik legkedveltebb étele. 2017 júliusa és 2018 júniusa között 18 millió darab fagyasztott pizzát evett meg a magyar lakosság, ami 6000 tonna tésztát jelent. A fagyasztott pizzát a kényelem, az alacsony ár és a folyamatosan bővülő választék teszi ennyire népszerűvé. Hatalmas sikerében azonban szerepe van annak a gépnek is, amelyikkel csomagolják, ez pedig hagyományosan a zsugorfóliázó gép.

Nem mindegy, milyen zsugorfóliázó gépet használunk

 

A Nielsen felméréséből az is kiderül, hogy a fagyasztott pizza fogyasztása egyötödével növekedett az előző évi értékhez képest. Egy ennyire népszerű fogyasztási cikk iránti igény fenntartása kihívást jelent az élelmiszeripari feldolgozók számára. A fagyasztott pizza ugyanis kifejezetten olyan termék, amit nehéz csomagolni. Kevés fagyasztott termék esetén kell ennyire gondosan megválasztani a csomagolási folyamatot: a különböző összetevők (gomba, sonka, szalámi, sajt stb.) könnyen elmozdulnak, a csomagolás aljára kerülhetnek még a hegesztés előtt. A csomagolási folyamat kritikus pontja pedig maga a zsugorfóliázó gép.

 

A fagyasztott pizza ugyanis hajlamos arra, hogy törjön miközben a szállítószalagok az egyik berendezéstől a másikig viszik. Ez megzavarja a zsugorfóliázó gép érzékelőjét, és kimaradt járatokhoz, illetve dupla csomagoláshoz vezet. Nagy sebességű csomagolásnál, például 100-150 pizza/perc esetén a legtöbb behordó rendszer nem tudja fenntartani a pontos indexelést.

 

A másik problémát a zsugorfólia hegesztése jelenti. Hagyományos módon a hegesztés a pizza alján történik, eközben azonban az összetevők elmozdulhatnak: a hegesztési felületre kerülnek, ami megakadályozza a pontos zárást. Ráadásul a hibát nehéz észrevenni, általában a fogyasztó észleli, hogy a pizzája nem volt becsomagolva tökéletesen.

 

A hegesztés tökéletesítése érdekében egyes zsugorfóliázó gépek oldalsó hegesztést alkalmaznak, majd a folyamatosan áramló pizzák sorára merőlegesen is történik egy hegesztés, ami elválasztja a csomagokat mielőtt a zsugoralagútba kerülnének. A tökéletes hegesztésnek ára van: a folyamatosan oldalzáró csomagolásnak ugyanis korlátozott a sebességtartománya. Körülbelül 100 pizza/perc az a sebesség, amelyen még garantálható a zárás tökéletessége, ha meghaladjuk ezt az értéket, a minőség romlik. Következésképp sok gyártó kitart a hagyományos, alsó hegesztési technológia mellett annak ellenére, hogy a zárás nem lesz minden esetben makulátlan.

 

A rendkívül versenyképes fagyasztott pizzák piacán a nagy volumenű és a nullához közelítő hibaarányú csomagolás döntő tényező a nyereség szempontjából. Tény, hogy az a gyártó, amelyik megfelelő zsugorfóliázó gépet és zsugorfóliázó technológiát használ, jobb helyzetbe kerül a hatékonyság és a termelési költségek csökkentése terén.

 

Tekintse meg itt, melyek azok az automata zsugorfóliázó gépek, amelyek valóban hatékonyabbá teszik a termelést>>