08máj

Ki a hibás, ha a stretchfólia felmondja a szolgálatot? – Uniotech

Amikor egy rakomány szétesik, általában a stretchfólia számlájára írják. Hiszen ha a stretchfólia egyben tartotta volna a rakományt, amiért végülis használják, akkor a sérült áru most nem a szeméttelep felé tartana… Valóban ennyire egyértelmű a helyzet? Nem feltétlenül.

 

Ha nem a stretchfólia a hibás, akkor mi?

 

Gyakran előfordul, hogy nem a stretchfóliával mint csomagolóanyaggal van gond, hanem annak alkalmazási módjával. Márpedig a rosszul felhelyezett fólia nem képes ellátni feladatát. Sok vállalkozásnál látjuk, hogy nem dolgozták ki a legmegfelelőbb csomagolási gyakorlatot minden kezelt rakománytípus esetére. A különböző tömegű és tulajdonságú rakatok, az alattomos éles sarkak mind kihívást jelenthetnek, és a stretchfólia károsodásához, szakadásához vezethetnek.

 

A megfelelő csomagolási szabályok megállapítása 3 lépésben történik:

  1. Bizonyosodjon meg róla, hogy a megfelelő vastagságú stretchfólia a megfelelő erővel van-e a rakomány köré csavarva.
  2. Figyeljen arra, hogy a rakomány a raklaphoz is legyen rögzítve. Ha ez nem történik meg, a rakomány és a raklap két külön egységként működik, amelyek elmozdulhatnak egymáshoz képest.
  3. Vegye a fáradtságot, hogy a lelógó fóliavéget elrejtse vagy leragassza, hogy az semmiképp se akadjon bele semmibe.

 

Mivel egy termelőegység többféle rakatot is csomagolhat, ajánlott a leggyakoribb típusra kidolgozni a csomagolási szabványt. A többit már lehet erre építeni. Való igaz, hogy a feladathoz szükség lesz némi időre, de az időbefektetés gyorsan megtérül. Elmulasztása pedig kifejezetten költséges: vagyoni kárt, rakományvesztést, személyi sérülést okozhat.

 

Melyek azok a fóliahibák, amelyek nem szabad elkerüljék a figyelmét?

  • Egyenes, hegyesvégű szakadás: arra utal, hogy a fóliát a nyújthatósági tartományán túl feszítették meg.
  • V-alakú szakadás: gyártási hibára utal.
  • Átlós szakadás: általában a rakomány hegyes, éles sarkai okozzák

 

Mit tehet azért, hogy megakadályozza a stretchfólia szakadását?

 

Amikor stretchfóliát, esetleg fóliázógépet vásárol, fontos, hogy olyan partnert találjon, amelyik tisztában van a fóliatermék sajátosságaival és felhasználásának különböző módjaival. Meghatározza azt a csomagolási szabványt, ami mérhető, megismételhető és jó ár-érték arányú. Növeli a hatékonyságot, és csökkenti a kockázatokat.

 

Csomagolástechnológus munkatársaink segítséget tudnak nyújtani Önnek a megfelelő stretchfólia kiválasztásában. Vegye fel velünk a kapcsolatot!