27febr

A leghasznosabb modernkori “fegyver”: a ragasztópisztoly

A hobbyvilág alapszerszáma, a ragasztópisztoly barkács- és dekorációs ötletek ezreinek megvalósítását teszi lehetővé. Számtalan anyagtípussal használható a papírtól a csipkén át a fáig vagy a fémig. Nem igényel különösebb befektetést, pár ragasztórúddal felszerelve rögtön munkához is láthatunk.

 

Hogyan működik a ragasztópisztoly?

 

A ragasztópisztoly olyan kézi szerszám, amely a szilárd halmazállapotú ragasztórudat megolvasztja, a csőr segítségével pontosan oda kerül az olvadék, ahová szántuk. A hotmelt ragasztók nagy előnye, hogy pillanatok alatt megszilárdulnak, és erős kötést hoznak létre a ragasztott felületek között.

 

Alacsony vagy magas hőmérséklet?

 

Ha sérülékeny anyagokkal dolgozunk, vagy a családi kreatív műhely keretében használjuk a ragasztópisztolyt (és egy-két gyerek is van körülöttünk), akkor az alacsony hőmérséklet az ideális. Papírragasztás, albumkészítés, dekorációs feladatok a jellemző területek. Magasabb hőmérsékletre van szükség azonban a ház körüli javítások, a kisebb barkácsmunkák elvégzéséhez, ahol már üveget, fát, műanyagot vagy éppen fémet kell megragasztani. Ipari felhasználáshoz magas hőmérséklet szükséges.

 

Ravasszal vagy nélküle?

 

A hagyományos ragasztópisztolynál a ragasztó kiáramlását egy ravasz meghúzásával szabályozhatjuk. A ravasz nélküli változat még ennél is könnyebben kezelhető: egyszerűen a hüvelykujjunkkal kell nyomást gyakorolni a ragasztórúdra.

 

Előnyök

 

A ragasztópisztoly egyik fő csábereje kétségtelenül az ára: egy otthoni használatra szánt gépet akár két mozijegy árából is meg lehet vásárolni. Még egy mozijegy, és jókora mennyiségű ragasztórudunk is van hozzá. Ennek a hasznos kis készüléknek az alkalmazási köre már-már végtelen, hiszen nem csupán akkor jön jól, amikor kreatív ötleteinket akarjuk megvalósítani, hanem a ház körüli kisebb javításoknál is. A használata finoman szólva nem igényel előtanulmányokat (azért a használati utasítást nem árt elolvasni).

 

A ragasztópisztoly meglepően erős és strapabíró gép, egyszerűen és tisztán ragaszt. Aki már unja a hagyományos ragasztókkal járó macerát, annak a hotmelt ragasztó nyújt megoldást. A hotmelt ragasztók ugyanis azonnal megkötnek, gyakorlatilag nem kell száradási idővel számolni. Használatuk azért is kényelmes, mert később nem kell órákon át szellőztetni, hogy az elillant oldószerek távozzanak.

 

A hotmelt ragasztórudak nem feltétlenül fehérek. Különböző színekben kaphatók, akár csillámos változatot is beszerezhetünk.

 

Mire használható a ragasztópisztoly a ház körül?

 

Néhány tipp a sok száz közül:

  • Apró dekoratív elemek (gyöngyök, kövek, kagylók…) könnyedén felragaszthatók üvegre, fára, kerámiára, kőre, téglára, fémre és számos egyéb felületre.
  • Újítsa fel a lakását egyetlen délután alatt a székek kárpitjának cseréjével.
  • Látványos dekorációk selyem- és szárított virágok felhasználásával.
  • Tobozokból koszorúkat, kereteket, mécseseket készíthet szinte pillanatok alatt.
  • A kép- és tükörkeretek dekorálása teljesen megváltoztatja a lakás hangulatát.
  • Gyakorlatilg bárhova elhelyezhet égősorokat a házon kívül is.
  • A farsangi jelmezekhez ezentúl nem kell elővenni a varrógépet.

 

Egy jó ragasztópisztolynak felbecsülhetetlen az értéke. Az Uniotech ragasztópisztoly kínálatát megtekintheti itt>>