13jan

Miért olyan népszerű a vákuumfóliázó az élelmiszeriparban?

A vákuumfóliázó az 1940-es években jelent meg, eredetileg élelmiszergyártó cégek használták, mivel a segítségével pénzt tudtak megtakarítani. A technológia megakadályozza az élelmiszerek gyors romlását, és meghosszabbítja a tárolási idejüket, különösen a hosszabb szállítási útvonalak esetében lehetett jól kihasználni. Nem csak a baktériumok és a penészgomba elszaporodását akadályozza meg, de frissen is tartja az élelmiszert, amely megőrzi színét, illatát és ízét.

 

Hogyan akadályozza meg a vákuumfóliázó az élelmiszerek romlását?

 

A vákuumfóliázás elsősorban azért képes megsokszorozni az élelmiszerek eltarthatóságát, mert elzárja azokat az oxigéntől. Az ételek romlásának egyik fő oka ugyanis a levegőben található oxigén. Az oxidáció hozzájárul a tápérték csökkenéséhez, illetve az íz, szín, illat és más jellemző tulajdonságok elvesztéséhez, ami nyílegyenesen vezet a termék fogyasztásra alkalmatlanná válásához.

 

Oxigénmentes közegben a baktériumok egy része, illetve a penészgomba nem életképesek. Amikor a baktériumok és a penészgomba szaporodnak, lebontják az élelmiszerekben található szerves enzimeket, és ammóniát, szulfidokat, szerves savakat hagynak maguk után. Ezek az élelmiszer elszíneződéséhez és kellemetlen szagok megjelenéséhez vezetnek. De ez még nem minden. Mert nemcsak ételeink külalakját és minőségét teszik tönkre, de komoly betegségek okozói is lehetnek. Oxigénhiányos közegben nem tudnak szaporodni, sem az ételeinket megenni.

 

Elkristályosodás és kiszáradás

 

További nyomós érv az élelmiszerek vákuumos csomagolása mellett, hogy vákuum alatt nem csapódnak ki jégkristályok, ami hagyományos fagyasztás esetén nem kerülhető el. A vákuumfólizásnak köszönhetően az élelmiszert nem fogják beborítani jégkristályok.

 

A vákuumfóliázó gép tökéletes zárást biztosít, ezért az így csomagolt élelmiszerek nem fognak kiszáradni, a nedvesség ugyanis nem tud elpárologni. A csomag felbontásakor a húsok, zöldségek és gyümölcsök, a kész- és félkész ételek ugyanolyan frissek és zamatosak lesznek, mint a becsomagolásuk pillanatában.

 

Tárolás

 

Általában elmondható, hogy a vákuumfóliázott élelmiszerek tartósságát akkor tudjuk igazán növelni, ha nem hagyjuk őket szobahőmérsékleten. A vákuumozás egymagában ugyanis nem védi meg az élelmiszert az oxigén hiányában is életképes baktériumtörzsektől. Az alacsony hőmérséklet, a fagyasztás azonban megakadályozza mindenféle baktérium elszaporodását. A száraz élelmiszerek: rizs, gabonafélék, cukor, magok, kávé, tésztafélék tárolhatók szobahőmérsékleten is.

 

A megfelelő vákuumfóliázó kiválasztása

 

Legyen szó ipari vagy háztartási felhasználásról, a célnak leginkább megfelelő vákuumfóliázó kiválasztása 2 tényezőtől függ:

  1. a becsomagolandó élelmiszer mennyisége
  2. a becsomagolandó élelmiszer méretei

Otthoni, kisipari használatra az asztali vákuumfóliázó gépek ajánlottak, nagyobb használati igény esetén a nyomáskamrás gépek a megfelelőek.

 

Vákuumfóliázó gépet keres? Segítünk megtalálni a megfelelőt!