20okt

Kézzel vagy géppel csomagol? Mikor előnyös egy pántológép?

Ön kitalált egy terméket, amelyet imádni fognak a vásárlói, kifejlesztette a gyártási technológiát, megvalósultak a termelés feltételei… egyetlen dolog van még hátra. Biztonságosan becsomagolni a terméket, és elszállítani a megrendelőkhöz. Milyen lehetőségei vannak a rakatok, dobozok összeállítására, megtöltésére és lezárására? Manuálisan fogják végezni a csomagolást, vagy csomagológépek is szóba jönnek?

 

A teljes egészében kézi csomagolástól a komplett csomagolósorig számtalan lehetőség közül lehet választani. Hogy milyen csomagológépet iktat be a csomagolási folyamatba, töltőgépet, zárógépet, pántológépet, az a termelés sebességétől és a csomagolandó terméktől függ elsősorban.

 

Mikor érdemes pántológépet vagy egyéb csomagológépet beszerezni?

 

Manuális csomagolás

 

A kézi csomagolásnak vannak könnyen belátható előnyei:

  • Nincs szükség hozzá képzett munkaerőre.
  • Nem kell odafigyelni, hogy minden doboz azonos nagyságú legyen.
  • A csomagolási folyamat összevonható a termékellenőrzéssel.
  • A csomagolást végző személyek egyszerűen be tudnak avatkozni, ha igazításra, apró korrekciókra van szükség.

 

Nem feledkezhetünk meg azonban a manuális csomagolás hátrányairól sem:

  • Az ismétlődő mozgássorok károsak lehetnek az alkalmazottak egészségre nézve.
  • Nem mindig biztosíthatóak az ergonómiai követelmények (biztonságos és kényelmes emberi használat).
  • Egyre nagyobb személyzetre lesz szükség, ha a termelési folyamat begyorsul.

 

Teljesen automatikus csomagolás

 

A teljesen automata, emberi beavatkozást nem igénylő gépsorok alkalmazása két szempontból is nagyon előnyös. Egyrészt munkaerőt szabadít fel, másrészt egy gyors tempójú termelés ütemével is össze lehet hangolni.

 

A teljes, 100%-os automatizálás azonban nem minden esetben valósítható meg. Különösen a termék dobozba helyezésével adódhatnak gondok. Ha a termék szabálytalan alakú, komplex vagy értékes, az automatizált dobozba helyezés nem mindig működik megbízhatóan vagy megfizethetetlenül drága.

 

Valahol a kettő között

 

Milyen lenne, ha csak a termék dobozba helyezését végeznénk manuálisan, a többi feladatot pedig csomagológépek látnák el? A kettő kombinációja igen sikeres lehet: emberek végzik a csomagolás azon részét, ahol döntéshozásra is szükség lehet, a gépekre maradnak a mechanikusan ismétlődő szakaszok. A csomagolást végző személy apró változtatásokat iktathat be, eltávolíthat termékeket, mindezt anélkül, hogy a termelés leállna.

 

Egy jól megszervezett, kombinált csomagolóegység, ami emberi erőt is használ, de csomagológépeket is (leggyakrabban használt a zárógép, pántológép), akár 10 csomagot is elkészíthet percenként.

 

Mit kell figyelembe venni, amikor a kézi és a gépi csomagolás között kell dönteni?

  • Átlagosan egy közepes méretű dobozt kézzel hány másodperc alatt lehet összeállítani és lezárni. Önnek hány dobozra van szüksége percenként?
  • Milyen nagy a becsomagolandó termék? Ha túl nagy vagy éppen túl kicsi és sérülékeny, a kézi csomagolás ideje nőni fog.
  • Mennyi munkaerőt tud biztosítani a csomagoláshoz?

 

A tökéletes csomagolásnak nincs receptje

 

Mindig az adott helyzethez kell igazodni, hiszen több lehetőség közül lehet választani. Ha például pántolással biztosítja a dobozait, választhat a kézi pántológép vagy félautomata, illetve automata pántológép között is.

 

Ha szeretne tájékozódni, milyen lehetőségei vannak a csomagolás automatizálásának az Ön szakterületén, vegye fel a kapcsolatot az Uniotech egyik csomagolástechnológiai szakemberével itt>>