14szept

Így növelheti a stretchfóliázás hatékonyságát: 3 hasznos tipp

A stretchfólia használatának számtalan előnye van. A legnagyobb előnyét egyetlen mondatban így lehetne megfogalmazni:

 

A rakomány olyan állapotban jut célba, ahogyan elindult, a lehető legkisebb költségráfordítással.

 

Igaz, hogy a raklapokra szorosan rácsavart stretchfólia megvéd a dézsmálástól, és a céges arculatnak is jót tesz, de elsősorban azért használjuk, hogy biztonságban tudjuk az árut a szállítás – szó szerint – legrázósabb pillanataiban is.

 

3 hasznos tipp azoknak, akik a stretchfólia hatékonyságát akarják növelni

 

A stretchfólia hatékonysága akkor maximális, ha az alábbi 3 kulcsfontosságú feltétel teljesül:

 

  1. A stretchfólia egyenletesen és megfelelő erővel van megfeszítve a teljes rakaton.
  2. A rakomány rögzítve van a raklaphoz.
  3. Nincsenek lelógó, hosszú fóliavégek.

 

Ez a 3 tényező lényegi szerepet játszik a szállítás sikerességében. Az így becsomagolt termékek tökéletes állapotban jutnak célba. Nézzük sorra a 3 feltételt.

 

Ha biztonságosan, épségben szeretné leszállítani a rakományát, akkor a döntő tényező a feszítőerő, amivel a stretchfóliát felviszik.

 

A feszítőerő az az átölelő nyomás, ami a rakatot egyben tartja. A rakat tetejétől az aljáig ez az erő egyenletes kell legyen, minden ponton el kell érje a megfelelő értéket. A széteső raklapokért leggyakrabban a nem egyenletes, vagy túl alacsonyra állított feszítőerő a felelős.

 

A második legfontosabb dolog, hogy a termékeket a raklaphoz is rögzítsük. Ha ez nem történik meg, a rakat szállítás közben egyszerűen lecsúszhat a raklapról. Sokan abba a hibába esnek, hogy azt gondolják, elégséges a rakományt a raklappal együtt befóliázni. Könnyű belátni, hogy ez csak akkor működik, ha a rakat tömege kisebb a raklap tömegénél. Mivel az esetek többségében a rakat nehezebb, mint a raklap, a biztonságos szállítás érdekében a rakományt külön kell rögzíteni a raklaphoz.

 

A rakat és a raklap összefóliázása abban az esetben sem előnyös, ha az árumozgatás villás targoncával vagy raklap csatlakozóval történik. A gép ugyanis át fogja szakítani a stretchfóliát.

 

A harmadik tényező esetén arra a kérdésre kell választ találjunk, hogy mit kezdjünk a fólia lelógó végével. Egy hosszú nyúlvány ugyanis gondot okozhat az árumozgatás során, beakadhat, meglazíthatja a csomagolást. Többféleképpen is rögzíthető a fólia vége. Legegyszerűbb dolga annak van, aki raklapfóliázó gépet használ, mert a gép megoldja a rögzítést. Kézi fóliázás esetén fóliarögzítővel, fóliahegesztővel mehetünk biztosra.

 

Mi történik, ha mindhárom tényező teljesül, és a szállítás mégsem sikeres?

 

Egy tökéletes világban a fenti 3 kulcsfontosságú tényező teljesülése garantálja a tökéletes biztonságot a rakomány számára. A való életben azonban néha rosszul alakulnak a dolgok: a raklapok szétesnek, a stretchfólia elszakad, kilyukad, a hibaelhárítás pénzt és időt emészt fel.

 

Több mint 20 év csomagolástechnikai tapasztalatával a hátunk mögött elmondhatjuk, hogy bármilyen csomagolással kapcsolatos problémája van, mi már találkoztunk vele. Keressen bennünket, csomagolástechnológus szakembereink segítenek>>