09aug

Miért szakad a stretch fólia? 3 dolog, amit ellenőrizni kell

A stretch fólia szakadása sok bosszúságot okoz a raklapképzés során. Ha a szakadás okát nem sikerül megtalálni és orvosolni, akkor kezdetét veszi egy ördögi kör, ami így írható le röviden: a fólia elszakad → a kezelő átállítja a raklapfóliázó gépet → az kisebb feszítőerővel csomagol → magasabb kockázat és emiatt magasabb költségek → a kezelő visszaállítja a gépet → a fólia elszakad.

 

Mi történik ilyenkor? A fólia többször is elszakad. A raklapfóliázó gép kezelőjének nincs igazán ideje a hibaelhárításra, hiszen a hibát beazonosítani mindig időigényes és nehézkes. Ezért inkább csökkenti a feszítőerőt, amivel azonnal orvosolni tudja a problémát, a fólia szakadása abbamarad. De a probléma megoldása csak látszólagos: a feszesség csökkenésével a rögzítés kevésbé lesz biztonságos, a rakomány laza marad. Ilyenkor számolni kell az egyes csomagok egymáshoz képesti elmozdulásával. Az árumozgatás biztonsága csökken, nő a sérülés kockázata, ami többletköltséget jelent. Hogy a rakomány biztonságos legyen, növelni kell a fóliarétegek számát, ami szintén többletköltséghez vezet. A magasabb költségek miatt a raklapfóliázót visszaállítják, és a fólia ismét szakadni kezd.

 

Ebbe az ördögi körbe értelemszerűen senki sem szeretne beszállni. Ezért összeírtuk azokat a dolgokat, amiket érdemes a legelső lépésben megvizsgálni akkor, amikor szakadni kezd a stretch fólia.

 

Ezt a 3 dolgot ellenőrizze, ha raklapképzés közben elszakad a stretch fólia

 

Eddig minden rendben ment, újabban viszont szakadozik a stretch fólia? Előfordulhat, hogy egyetlen tekercs 3-7-szer is elszakad, ami egyrészt bosszantó, másrészt jelentős mértékben lassítja a munkát. Lehet, hogy a szakadás házilag is orvosolható? A problémát itt keresse:

 

 

  • A stretch fólia a hibás

 

  • Megfelelően volt befűzve a fólia a raklapfóliázó gépbe?
  • Ez az a fóliatípus, amit általában használ?
  • Talál a fólián lyukakat, apró szakadásokat, egyéb sérüléseket?

 

 

  • A rakomány vagy a raklap a hibás

 

  • Vannak éles sarkok, kiugrások?

 

 

  • A raklapfóliázó gép a hibás

 

  • Helyesen van beállítva a fólia megfeszítési ereje?
  • Észlel valamilyen szennyeződést azokon a felületeken, amelyekkel érintkezik a stretch fólia?
  • Amennyiben vákuummal működő automata raklapfóliázó gépe van: helyesen van beállítva a légnyomás? Tiszta a légszűrő?

 

Ha a fenti lépéseket követve sem találja meg a hiba okát, és a stretch fólia továbbra is szakad, eljött az ideje, hogy a csomagológép-szervizéhez forduljon>>