16jan

Egyre trendibb lesz: a BOPP tasak globálisan hódít

A trendi csomagolóanyag: lehet, hogy a BOPP tasak megkerülhetetlen csomagolóanyag lesz?!

A BOPP fólia a globális csomagolástechnika egyik legfontosabb alapanyagává vált az elmúlt években. Különösen az élelmiszerboltokban ütközünk lépten-nyomon BOPP tasak, másnéven celofántasakokba. Ez bátorította arra az ipari piackutatók egy csoportját, hogy közelebbről is megvizsgálják, mi történt a BOPP fóliagyártás területén világviszonylatban az elmúlt években, és melyek azok a tendenciák, amelyek továbbra is erősödni fognak.

A PCI Films Consulting Ltd felméréséből kiderül, hogy az utóbbi években a BOPP fóliagyártás terén jelentős változás ment végbe. A BOPP fólia világpiacát a kelet- és közép-ázsiai gyártók uralják, elsősorban Kína (2014-ben a globális termelés 45%-át biztosították), India és Indonézia, de egyre inkább erősíti pozícióját Észak-Amerika is.

Hol használható a BOPP fólia?

A felmérés szerint a legnagyobb felhasználó az élelmiszeripar: megközelítőleg a világtermelés 68%-át teszi ki a felhasználása. A csomagolt élelmiszerek piacának növekedése magával húzza a BOPP fólia iránti keresletet is. Hasonlóképpen egyre nő a félkész és készételek iránti kereslet – ezek többségét is BOPP tasakba, celofántasakba csomagolják.

A BOPP fóliafelhasználás fennmaradó részén körülbelül egyformán osztoznak a nem élelmiszeripari rugalmas csomagolóanyag-felhasználók és az ipari felhasználók.
A nem élelmiszeripari szegmens területén a dohányáru-, a száraz kisállattáp- és a virágcsomagolás jut vezető szerephez.

2009–2014 között a globális BOPP fóliagyártás évenként körülbelül 6,3%-kal nőtt, és 2014-ben elérte a 7,4 millió tonnát. Kelet- és Közép-Ázsia a legnagyobb gyártó és felhasználó, a világpiac több mint 50%-át uralják. Egyéb régiókban a növekedés lassú, de stabil. Kína és India valóságos nagyágyúkként határozzák meg úgy a keresletet, mint a kínálatot a BOPP csomagolóanyagok terén.

Hazai végfelhasználóként a felmérés az alábbi szempontok miatt érdemel figyelmet:

• a BOPP tasak és általában a BOPP fólia elterjedt, és egyre népszerűbb csomagolóanyag, várhatóan a népszerűsége tovább fog nőni
• úgy tűnik, az élelmiszeriparban kikerülhetetlen csomagolási megoldás lett
• a fólia gyártása az ázsiai piacon kívül is növekedést mutat: hozzáférhető, jó ár-értékarányú csomagolási technika

A világpiaci trendekhez igazodva az Uniotech a BOPP tasakok széles választékát biztosítja. Saját tasakgyártó üzemünknek köszönhetően Ön bármilyen tasakot rendelhet tőlünk.

Használja Ön is a trendi BOPP tasakot! Kérjen cégreszabott ajánlatot már ma!

CÍMKE: